
Børn og Bedsteforældre – vuggestuebarn
7. juni 2023
ICDP og NEST klær hinanden
8. marts 2024Håb, resiliens og relationer – om at klare sig på trods

Tema: Personlig udvikling
Aldersgruppe: Alle aldre
Nøgleord: Resiliens, relationer, udsathed, håb.
Dato: 27. feb. 2024 (den dato artiklen er revideret)
Håb, resiliens og relationer – om at klare sig på trods.
Af psykologerne Anne Linder og Ida Skytte Jakobsen
Uddrag af bogen af samme navn Dafolo, august 2024.
I denne artikel præsenterer vi betydningen af håbet, i vores arbejdet med at styrke forståelsen af resiliens og relationer. Håb er en følelse. Følelsen af håb fylder os med optimisme og tillid til fremtiden. Det er følelse som åbner for at vi kan se muligheder og finde mening, selv i svære tider. Håb er en kraftfuld følelse, der kan motivere os til at fortsætte og tro på, at tingene kan blive bedre. Derfor er håb en kilde til resiliens og oplevelsen af gode relationer. Vi kan opretholde følelsen af håb ved at indgå i gode relationer. Indimellem har vi brug for en håbefuld stand-in eller et vikarierende håb fra en anden fordi vi oplever vores situation som tung og ja – håbløs.
At arbejde ud fra et resiliens- og relationsperspektiv – fyldt med håb, handler om at få viden om, hvad der skal til for at trives og klare sig godt på trods, og at arbejde med indsigter, forståelser og modeller som er baseret på viden om hvad der beskytter et barn eller en børnegruppe i en udsat position.
At være relationel udsat
Ind i debatten om udsat og udsathed vil vi gerne introducere begrebet relationel udsat, som vi mener er en udsatheds-faktor på linje med økonomiske og sociale faktorer. Man er relationelt udsat hvis man ikke har nære relationelle forhold, intet samspil der understøtter læring og oplevelse af mening, men også hvis man ikke er blevet støttet i udvikling af sin selvkontrol og selvregulering.
Styrk barnets relationelle kapital
Desuden har vi i vores arbejde og udgivelser præsenteret begrebet relationel kapital, som er vores bidrag til at forstå og arbejde med resiliens og relationer (se. bl.a. ’Sensitivering af organisationer. Psykologisk tryghed, resonans og ledelse’ Dafolo, 2023). Det mellemmenneskelige forhold står centralt i resiliensforståelse og taler sig ind i det humanistiske mantra, der understøtter forestillingen om at sunde relationer, understøtter både læringen, mestringen og selvfølelsen.
Når det relationelle samspil er sundt, udvikles de positive emotioner, som er en betydningsfuld faktor i opbygning af resiliens. Hvis vi lykkes med at styrke det gode samspil, skabes gode og positive oplevelser øges barnets relationelle kapital. Den relationelle kapital er en ressource der kan investeres i aktiviteter og kommunikative tiltag - ud fra en forventning om, at det kan „betale sig“, fordi vi kan opnå en gevinst, der kan vitalisere og understøtte det gode liv.
Afrunding
Resiliens, relationer og håb er tæt forbundet. Sunde relationer kan styrke vores mulighed for resiliens og hjælpe os med at opretholde optimismen, fordi håbet kan give os styrke til at skabe en forandring. Ved at udvikle disse tre elementer i vores liv kan vi øge vores evne til at håndtere modgang og styrke vores relationelle kapital.