Krig, terrortrusler og radikalisering er en del af vores samtid, og den teknologiske udvikling isolerer os i stigende grad på sociale platforme sammen med meningsfæller der mener det samme som os. Demokratisk sindelag handler om - ud fra en grundlæggende respekt - at ville den demokratiske dialog på trods af uenighed.

I den pædagogiske sektor drøftes ofte hvordan pædagogikken kan leve op til sit ansvar om at understøtte demokratiet. Sammenhængen mellem det pædagogiske møde og demokratifremmende indsatser er et komplekst felt, hvor det kan være svært at begribe at det nære samspils mikroskopiske processer har en grundlæggende betydning for kvaliteten af det store fællesskab vi kalder samfundet.

Demokratifremmende indsatser kræver sensitivitet og relationel kompetence, for det er gennem det relationelle samspil vi kan skabe eller genskabe vores evne til vise medfølelse og styrke vores oplevelse af samhørighed.

I bogen 'Sensitivering af organisationer - Psykologisk tryghed, resonans og ledelse', Dafolo 2023, udfolder vi hvordan Relationel kapital, Social kapital og ICDP spiller sammen i udviklingen af et demokratisk sindelag.

Læs: De 8 samspilstemaer i ICDP.

Læs: ICDP er et sensitiveringsprogram.