Fodboldtræner, bordtennistræner, frivillig i en klub eller forening?

Arbejdet med samspil og relationer er vigtigt når vi skal gøre noget sammen med andre eller for andre.

Mange frivillige er involveret i træning samt hjælp og støtte til andre. Fundamentet for at kunne lykkes som frivillig er at man har en glæde i samværet med andre mennesker og trives ved sin gerning. Ofte vil et frivilligt arbejde medføre træning eller tilrettelæggelse af aktiviteter for andre mennesker. Her kan samspilstemaerne være en stor hjælp.

1. Vis glæde og positive følelser for den anden

2. Se den andens initiativ – og justér dig selv ind til dette

3. Inviter den anden til samspil – lyt og svar

4. Vis anerkendelse for det den anden magter at gøre

5. Fang den andens opmærksomhed om det I er sammen om – skab en fælles oplevelse

6. Fasthold den andens opmærksomhed – vis følelse og entusiasme for det den anden siger og gør

7. Fold den andens oplevelse ud – uddyb og forklar og sæt oplevelsen i sammenhæng, fx ved at lave koblinger til tidligere erfaringer, kommende handlinger eller andre situationer.

8. Skab rammerne. Fortæl den anden – trin for trin - hvad der skal foregå, hvor det starter og slutter, hvad vi kan og hvad vi ikke kan.

 

I Dansk Center for Relationer og Dansk Center for ICDP har vi flere samarbejder med organisationer og foreninger for frivillige.

For nogle frivillige kan vores Forældrekurser hos Dansk Center for Relationer være brugbare. Du kan eventuelt også se  animationsfilm om samspil og benytte vores gratis samspilstest og gratis rapport som du finder i menuen 'Forældre'.

Vi vil løbende opdatere siden her med cases.

Vil du vide mere om hvordan I kan arbejde med samspil og relationer i din klub eller forening, så kontakt os gerne. Post@danskcenterfor-icdp.dk