Selvværd, selvtillid og selvkontrol – hvad er forskellen?
30. marts 2023Kærlighed – vises i samspillet
30. marts 2023Bedre samspil – bedre selvværd
Tema: Personlig udvikling
Aldersgruppe: Alle aldre
Nøgleord: udvikling, kærlighed, positive følelser, glæde, samspil, selvværd, selvtillid
Dato: 17. jan. 2023 (den dato artiklen er revideret)
Oplevelsen af at være elsket giver barnet tillid til sig selv og til verden, så barnet får et fundament, hvorfra barnet tør vove sig nysgerrigt ud i livet og verden på egen hånd. Oplevelsen af at være elsket er grundlæggende og skaber den tryghed for dit barn – uanset om barnet er lille og spæd eller om du har teenagere i huset – som er afgørende for sund udvikling. Som forældre vil man dog ofte opleve at være i tvivl om, hvorvidt man gør det godt nok – får jeg vist min kærlighed – får jeg givet mit barn tryghed? Gør jeg nok/det rigtige for at styrke mit barns selvværd og tiltro til sig selv?
Vi ved fra forskningen at selvværdet opbygges i samspil med betydningsfulde voksne og gennem den følelsesmæssige kommunikation. Det er gennem summen af de mange positive samspil I har at barnet får tillid til sig selv, som barnet tager med sig ud i verden og med sig gennem hele livet.
Derfor er der afgørende vigtigt at du som forælder viser dit barn denne kærlighed. Kærlighed viser du, når du viser positive følelser og glæde for dit barn – du gør det derfor allerede helt naturligt - og som oftest gør du det helt uden at tænke over det. Kærligheden viser du gennem positive og fysiske berøringer, når du krammer og kærligt omfavner barnet og nusser det i nakken eller aer det på kinden. Du bygger til selvværdet, når I har positiv øjenkontakt og når du smiler til dit barn, når I siger godmorgen, eller når du viser glæder og interesse for dit barn kommer hjem fra skole eller institution. Det sker, når du fortæller dit barn, at du holder af det, når I leger eller taler sammen og du udtrykker glæde derved. Det sker, når du trøster dit barn eller holder barnet hånd, når barnet er utrygt eller bange.
Det er med andre ord gennem hverdagens samspil, at barnet får opbygget sin tiltro til egen værdi. Gennem de små hverdagssituationer, hvor du møder dit barn med glæde, varme og indlevelse åbner du op for dit barns menneskelige potentiale. Modet til at tro på sig selv og egen evner støttes ved at du reagerer positiv, når barnet gør noget godt – når du fortæller barnet, hvad var godt og hvorfor bidrager til udviklingen af sund og realistisk selvvurdering/selvtillid. Det er gennem den interesse, du udviser for dit barn - og gennem dine opmuntringer, at du giver dit barn mod på at udvikle sig – og mod på at prøve noget nyt.
Det er med andre ord ikke noget usædvanligt eller nyt, du skal gøre for at bidrager til at dit barn udvikler selvværd. Det er gennem summen af dine mange små kærlige samspil og handlinger -samspil handlinger der er så små og naturlige for dig, at du måske ikke engang anser dem for noget særligt- at børns selvværd opbygges. Derfor er du afgørende vigtig for dit barn og dit barns sunde selvudvikling.
Sådan får du godt samspil og bygger til dit barns selvværd:
- Vis glæde og positive følelser for dit barn – mød barnet med glæde, smil og hilsen
- Vis din kærlighed gennem øjenkontakt, kærlige berøringer og ord – kram, nus og kildeture
- Fortæl barnet, at du holder at det – præcis som det er
- Tilpas dig barnets følelsesmæssige behov/initiativer – giv trøst, når barnet er trist. Smil tilbage, når barnet smiler til dig
- Svar tilbage på barnets følelsesmæssige hvad barnet ønsker og føler – giv trøst
- Inviter dit barn til samspil – tal med barnet om, hvad det er optaget af
- Giv ros og anerkendelse for det barnet magter i dagligdagen – fortæl barnet, hvorfor med forklaring på, hvad det er der er godt
Anne Therkildsen psykolog