”Kom nu” – om flow og børns opmærksomhed
30. marts 2023Bedre samspil – bedre selvværd
30. marts 2023Selvværd, selvtillid og selvkontrol – hvad er forskellen?
Tema: Personlig udvikling
Aldersgruppe: Alle aldre
Nøgleord: Selvværd, selvtillid, selvkontrol, er, kan, vil, glæde, anerkendelse, dialog, rollemodel
Dato: 4 nov. 2022 (den dato artiklen er revideret)
Alle forældre ønsker det bedste for deres børn. Vi håber at vores børn udvikler et sundt selvværd, har en stor portion selvtillid og ikke mindst har så meget selvkontrol at de har styr på deres følelser og temperament.
I dagligtale bruges begreberne måske lidt tilfældigt – men hvis vi kikker på begreberne med psykologiske briller, er der ret stor forskel på begreberne selvværd, selvtillid og selvkontrol. Fælles for begreberne er at de udvikles i samspillet eller relationen med andre.
Selvværd – jeg er
Er identitetens fundament. Et sundt selvværd betyder at man har en positiv indstilling til sig selv og at man – som udgangspunkt – godt kan lide sig selv og de værdier man står for. Et sundt selvværd skabes i de nære relationer.
Selvtillid - jeg kan
Er identitetens evner til egen formåen. Når man har en god portion selvtillid – har man en positiv oplevelse af sine egne evner og kompetencer. Den gode selvtillid skabes når man kan mestre dagens små og store udfordringer.
Selvkontrol – jeg vil
Så har man styr på sine følelser og sit temperament. En god selvkontrol betyder at man kan holde snor i sine følelser og regulere dem korrekt i forhold til situationen, så de store dramaer undgås. En god selvkontrol vil ofte være adgangsbillet til fællesskaberne.
Begreberne er dynamiske
Selvom man som udgangspunkt har et sundt selvværd, betyder det ikke nødvendigvis at selvværdet er stabilt. Alle tre begreber, Både selvværd, selvtillid og selvkontrol er dynamiske. Det vil sige at de kan ændre sig – og er helt afhængig af vores mentale dagsform og ikke mindst hvilken situation vi er i. Man kan godt have stor selvtillid i en sammenhæng, men ikke i en anden. Det gælder både voksne og børn. Et barn kan have stor tillid til sine egne evner pandekagebage – når det foregår hjemme i familiens køkken – mens der kan opstå usikkerhed eller manglende tillid til sine egne evner – hvis pandekagerne skal bages over et bål på spejderlejren.
Og både store og små kender de situationer hvor man mister sin selvkontrol. Man har måske den overbevisning at er dansk mester i selvkontrol, men derfor kan man godt miste den kortvarigt. Det kan være i en konfliktsituation, at man pludselig kan få en mental nedsmeltning og tage hovedet under armen – og råbe modparten ind i hovedet – ”Du er jordens største idiot” . Selvom vi ikke er stolte over disse situationer, er det en del af vores grundvilkår som mennesker at vi kan miste selvkontrollen. Men fordi begrebet er dynamisk, kan vi også genvinde kontrollen.
Hvordan kan jeg styrke mit barns selvværd, selvtillid og selvkontrol?
Du styrker dit barns selvværd ved at indgå i en følelsesmæssig dialog med dem.
- Selvværdet vokser hos barnet når du viser dem glæde og anerkendelse.
- Barnets selvtillid vokser derimod når du støtter dem i at gå ud i verden og interesserer sig for den. Du kan hjælpe dit barn ved at være en god rollemodel.
- Selvkontrollen udvikles løbende gennem dit gode lederskab. Du skal guide og vejlede barnet trin for trin når det står i svære situationer.
Psykolog Anne Linder