Konflikter mellem børn og voksne
31. marts 2023Om at bære nag
31. marts 2023Hvorfor opstår konflikter?
Tema: Konflikt og opdragelse
Aldersgruppe: Alle aldre
Nøgleord: Behov, opfyldelse, konflikter, kompromisser, dialog, samhørighed, loyalitet, selvværd
Dato: 3. nov. 2022 (den dato artiklen er revideret)
Der er sjældent mangel på konfliktstof i familien. ”Jeg har lyst til en tur i skoven”; ”Jeg vil hellere blive hjemme og spille PlayStation med mine venner”; ”I weekenden skal vi til mormors fødselsdag alle sammen”; ”Jeg vil hellere til fodbold på stadion” osv. En konflikt opstår når mennesker vil noget forskelligt.
Kampen om behovene
Nybagte forældre bliver døgnet rundt konfronteret med kravet om at tilsidesætte deres egne behov af hensyn til barnets trivsel og overlevelse. Oplevelsen af at være til rådighed 24/7 er både berigende og frustrerende. En af de ting, der gør det berigende, er at man får umiddelbar feedback – for det vellykkede omsorgsarbejde – barnet trives og vokser. Men samtidig er det også frustrerede. Ingen kan leve et optimalt liv, hvis man hele livet skal tilsidesætte sine egne behov fra andres, med medmindre man kan overbevise sig selv om, at det er meningen med livet. Selv da lurer håbet om en passende belønning som regel i baggrunden.
Lige fra starten af livet udtrykker børn deres ønsker og behov efterhånden som de mærker dem. Når barnet begynder at tale, kan de udtrykke deres ønsker og behov klart og tydeligt, fax: ”Jeg vil have en is – eller ”Jeg vil have den nyeste iPhone”. Barnet har, i begyndelsen af barndommen, ingen anelse om, at deres forældre også har ønsker og behov – og derfor må forældrene hele tiden forholde sig til de aktuelle behov som deres børn har og veje dem op imod deres egne behov. Og selvom man som forældre oplever at strække sig langt for at opfylde barnets behov, er det jo ikke altid muligt. Børn kan blive vrede og frustrerede når deres behov og ønsker ikke opfyldes. Børn er ikke asociale af natur – de er bare uerfarne.
Heldigvis kan og skal børn lære at tilpasse deres egne lyster og behov med andres. Men det kræver både viden og øvelse at forstå at andre mennesker også har lyster og behov.
Konflikter og kompromiser
For lære at håndtere livets konflikter, er det en grundsten i læringen at den ikke skal bygges på skyld og skam. Vi kan kun lære at tilpasse os samspillet og andre menneskers behov, hvis vores egne individuelle behov ikke bliver gjort forkerte, fordi de tilfældigvis er forskellige fra eller i direkte modsætning til andres.
Forslag til hvad du kan gøre
- Inviter barnet til dialog – og vær ægte nysgerrig på barnets ønsker og behov. Skab en stille stund hver dag – hvor du og barnet har fred og ro til en dialog omkring det som barnet oplever som svært.
- Giv anerkendelse for det barnet magter. Gør det til en god vane at give positiv feedback på nær-ved konfliktsituationer. ”Kan du huske i morges hvor vi havde travlt – der var det en stor hjælp at du lige hjalp mig med at få din lillebror i tøjet. Tak for det. Det var en stor hjælp.”
Psykolog Anne Linder