Når de voksne i familien skændes
31. marts 2023Hvorfor opstår konflikter?
31. marts 2023Konflikter mellem børn og voksne
Tema: Konflikt og opdragelse
Aldersgruppe: Alle aldre
Nøgleord: Konflikt, råbe, asymmetri, selvbestemmelse, håndtere følelser, selvkontrol
Dato: 27. okt. 2022 (den dato artiklen er revideret)
Dit barn er meget utilfreds med en beslutning du har taget. Du holder i midlertidigt fast i beslutning en og situationen er nu i fare for at gå helt i hårdknude. Barnet råber ad dig og kalder dig nogle grimme ting. Du bliver vred over den grimme tiltale og råberiet – men inden længe mister du selv selvkontrollen og råber lige så højt som dit barn og end du eller barnet smækker hårdt med en dør. Konflikter er en naturlig del af en familie, men selv om det er naturligt kan det godt være svært at håndtere.
Asymmetrien
I barn-voksen forholdet ligger der en indbygget asymmetri eller “skævhed”. Den voksne har mere viden, mere erfaring og et større overblik. Det er noget som bygges op gennem livet – og barnet er først lige begyndt. Børn er helt afhængige af at voksne tager sig af dem, giver dem omsorg og passer på dem. Med asymmetrien er der altid risiko for at den der står, øverst på magt-trappen skal komme til at ”fylde for meget”. Det gælder både i ”fredstid” og når der er konflikter. Asymmetrien gør det oplagt og nødvendigt at være opmærksom på, de voksnes definitionsmagt. Har den voksne altid ret i en konflikt? Kan man tillade sig at tale om magtmisbrug og manipulation hvis/når den voksne krænker barnets rettigheder og selvbestemmelse?
Barnets selvbestemmelse
Selvbestemmelse defineres, lidt forenklet, som barnets evne til at yde indflydelse på sine egne livsomstændigheder. Sagt med andre ord handler barnet selvbestemmelse om barnets kendskab til sine egne følelser, behov og interesser. Og barnet må udvikle sin egen erfaring og indsigt i både egne og andre menneskers behov og interesser. Sagt lidt akademisk – må barnet, på godt og ondt, lære sin egen livsverden at kende. Både kende både de muligheder og de begrænsninger den byder på. På den baggrund kan barnets selvbestemmelse udvikles – langsomt, som ringe i vandet – sprede sig over et større og større livsområde.
Følelser og konflikter
I en konflikt situation er der som regel store følelser på spil. I forhold til udvikling af selvbestemmelse, kan man forstå følelser som det noget, der gør en opmærksom på ens behov og motivation for at gøre noget eller ikke at gøre noget. Til forskel for dyrene kan vi mennesker gøre vores følelser til genstand for analyse og bearbejdning, og på den måde kan vi gøre os klogere på vores egen reaktioner og adfærd. Det vil sige at vi kan finde ud af, hvorfor vi blev så vrede og kastede os ind i en konflikt. Med alderen og livserfaringen bliver det som regel lettere og lettere for barnet at handle nuanceret og passende på de oplevelser der giver følelsesmæssigt ubehag – men det kræver træning og en voksen der ikke lader sig følelsesmæssigt kuppe af barnets mere umodne følelse-system.
Hvad skal du gøre som forældre for at undgå konflikterne med dit barn
Det er karakteristisk ved opbygning af et stabilt følelsesliv, at man kan mærke sine følelser og kender dem. Først ved at mærke sine følelser kan man handle på dem. Når barnet er ked af det kan det søge trøst – og når det er vredt, kan det skælde ud.
- Det er vigtigt at du undgår at miste selvkontrollen. Selvom dit barn er urimeligt. Men hvis det alligevel sker – så siger du undskyld fordi du tabte selvkontrollen – og erkender samtidig at det ikke var i orden.
- Efter konflikten er det vigtigt at du hjælper barnet med at italesætte forløbet og sætte ord på det følelsesmæssige uvejr som barnet oplevede.
- Slut samtalen med små aftaler til jeres næste konflikt. FX du siger som forældre: Næste gang vi har en konflikt lover jeg at lade være med råbe ad dig.
Psykolog Anne Linder