
Barnets perspektiv og følelser
31. marts 2023
Børn udvikler sig forskelligt
31. marts 2023Følelser og hjernen

Tema: Personlig udvikling
Aldersgruppe: Alle aldre
Nøgleord: Følelser, hjerne, social hjerne, gensidighed, samhørighed, tilknytning, glæde, positive følelser, anerkendelse, selvværd
Dato: 9. nov. 2022 (den dato artiklen er revideret)
Barnet græder og er ulykkeligt. Forældrene føler med barnet og er også ulykkelige.
Eller
Barnet griner og er fyldt med glæde. Forældrene føler med barnet og er også glade.
Pointen er at i sunde relationer er vores følesystemer og hjerner forbundne.
Hjernen er social
Helt fra fødslen søger det nyfødte barn andre mennesker, der kan tage vare på os og vise os omsorg. Gennem det allertidligste samspil skabes et følelsesmæssigt bånd mellem barnet og forældrene. Vi kalder det følelsesmæssige bånd for en relation. Op igennem livet skaber vi et netværk af relationer, som styrker både individet, men også binder os sammen i komplekse og indviklede fællesskaber. Som mennesker har vi brug for hinanden for at udvikle os både personligt og socialt. Det er i det relationelle univers vi skaber et menneskeligt fællesskab af oplevelser, handlinger og følelser. Nyere hjerneforskning viser, at man ikke kan betragte hjernen og dets fysiologi som isolerede objekter. Hjernen er forprogrammeret til at knytte sig til andre hjerner og udvikler sig hele tiden i samspillet med omgivelserne. Hjernen er biologisk og social.
Gensidighed
Barnets følelsesliv og selvforståelse skabes og udvikles gennem forholdet til sine forældre. Når forældre og barn mødes i en intim og nær kontakt, skabes et rum af gensidighed og samhørighed. I dette rum af gensidighed skabes et særligt og unikt bånd af kærlighed. Når man skal blive klogere på at forstå sin forældrerolle, er det særligt vigtigt at man inddrager et særligt fokus på kvaliteten af den relation man har til barnet. Det er gennem den trygge tilknytning til dig som forældre, der gør barnet robust så det kan klare sig i tilværelsen. Tryg tilknytning skabes i det gode samspil, og det er erfaringerne fra dette samspil at barnet har mulighed for at skabe en tryg og positiv selvfølelse. Det er gennem jeres samspil at barnet psykologisk set vokser og får mental styrke til at klare tilværelsens udfordringer.
Hvad kan du gøre for at styrke relationen til dit barn?
- Vis glæde og positive følelser for dit barn. Hver gang du viser glæde og positive følelser i samspillet med dit barn – styrkes jeres relation. Følelser smitter. Det gælder både de positive og negative. Når du viser dit barn kærlighed styrker du barnets positive selvbillede: ”Jeg er sådan en person der er er så betydningsfuld at andre mennesker vil indgå i positivt samspil med mig” – er den ”besked” som barnets system modtager”.
- Giv dit barn anerkendelse for det barnet magter. Når du både med ord og handling bekræfter dit barn styrker du også barnets positive selvbillede. Når du giver dit barn anerkendelse, er det en bekræftelse, altså et signal om; ”sådan som du handler og tænker nu er værdifuldt for både dig og mig”
Psykolog Anne Linder