ICDP og NEST klær hinanden
8. marts 2024Tilsyn og kontrol i dagtilbud
19. december 2024Børn og den sproglige udvikling
AF: Psykolog og Centerchef Anne Linder, Dansk Center for ICDP
Børn får deres væsentlige sproglige input fra de voksne – mens de øver/træner sproget sammen med andre børn når de leger. Yngre børn styrkes sprogligt af et ældre barn der har et nuanceret og stærkt sprog. Det er vigtigt at huske, at børn udvikler deres sprog, når de hører andre tale – også selvom de endnu ikke selv taler. Mængden af sproglige input er betydningsfuldt – særligt for de yngste børn.
Sådan får du gang i gode hverdagssamtaler med dit barn
At føre gode hverdagssamtaler med dit barn kan styrke båndet mellem jer og hjælpe barnet med at udvikle sit sprog og sine evner til kommunikation. Her er nogle tips til at komme i gang:
- Skab en tryg atmosfære: Sørg for, at dit barn føler sig trygt og åbent til at tale. Det kan være i en afslappet setting, som når I sidder sammen i sofaen eller under en gåtur.
- Lyt aktivt: Når dit barn taler, så lyt opmærksomt. Vis interesse ved at stille opfølgende spørgsmål og bekræfte, at du hører, hvad det siger.
- Stil åbne spørgsmål: I stedet for ja/nej-spørgsmål kan du stille spørgsmål, der fremmer dialog, som f.eks. "Hvad var det sjoveste, du oplevede i skolen i dag?" eller "Hvordan følte du dig, da du spillede den kamp?".
- Positiv feedback og anerkendelse: Når dit barn deler noget, så giv positiv feedback og ros for deres åbenhed. Dette opmuntrer dem til at fortsætte med at tale.
- Find fælles interesser: Tal om emner, som dit barn er interesseret i, hvad enten det er bøger, sport, hobbyer eller noget andet. Dette kan motivere barnet til at åbne op.
- Del egne oplevelser: Fortæl om dine dagligdagsoplevelser og følelser. Dette kan inspirere dit barn til at dele sine egne tanker og oplevelser.
- Sæt tid af til samtale: Gør det til en vane at have samtaletid, f.eks. ved middagstid, på vej til skole eller før sengetid.
- Undgå distraktioner: Begræns brugen af telefoner og tabletter under samtaler for at sikre, at I har hinandens fulde opmærksomhed.
- Vær tålmodig: Nogle børn kan være mere tilbageholdte end andre. Giv dem tid til at åbne op, og pres dem ikke til at dele, hvis de ikke føler for det.
- Invitation til følelser: Spørg ind til, hvordan de føler sig i forskellige situationer. At tale om følelser kan være en god måde at skabe dybere samtaler.
Ved at implementere disse tips kan du skabe et rum, hvor dit barn føler sig trygt ved at dele og kommunikere, hvilket styrker jeres relation og lærer dem værdifulde sociale færdigheder.
Har du en professionel interesse i sprogarbejde så kan du læse mere om Relationsbaseret sprogarbejde her: https://danskcenterfor-icdp.dk/relationsarbejde/relationsbaseret-sprogarbejde/
Psykolog Anne Linder